11 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΕΤΑ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

1. Παρατηρήστε καταρχάς αν ο σκύλος σας κρυώνει


Οι σκύλοι αντέχουν στο κρύο περισσότερο από ότι εμείς και για αυτό γιατί οι "αισθητήρες" τους δεν βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος τους όπως σε εμάς. Αυτό παρ' όλα αυτά δε σημαίνει πως δεν κρυώνουν ποτέ. Αν ο σκύλος σας τρέμει και είναι αδιάθετος όταν βρίσκεται στο κρύο, τότε προφανώς κρυώνει. Αν φαίνεται άνετος και χαρούμενος, τότε μάλλον δεν τον ενοχλεί.
Η αντοχή ενός σκύλου στο κρύο εξαρτάται από την ηλικία, τη ράτσα, το τρίχωμα, τη διατροφή, την υγεία του και τον δικό μας τρόπο ζωής. 


Ο γρηγορότερος τρόπος για να δείτε την αντοχή του στο κρύο είναι με μία απλή αναζήτηση της ράτσας του στο google. Ο αποτελεσματικότερος, όμως, τρόπος που ισχύει για όλα τα σκυλιά είναι να παρακολουθείσετε το σκύλο σας, ιδίως τις κρύες μέρες, για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά και στην υγεία του. Μήπως ξαφνικά δε θέλει να περνά τόσο χρόνο έξω και προτιμά να μπει στο σπίτι; Μήπως τρέμει; Μήπως άρχισε να κοιμάται αρκετά περισσότερο και να κουλουριάζεται σε γωνίες; Το κάθε ένα από αυτά, και πολλά περισσότερα, αποτελεί σημάδι πως ίσως ο σκύλος σας να κρυώνει. Παρακολουθείστε το σκύλο και μη διστάσετε να ερευνήσετε μία συμπεριφορά που σας φάνηκε ύποπτη.

2. Η γούνα δεν είναι πάντα αρκετή


Κάποιοι σκύλοι έχουν διπλό και τριπλό τρίχωμα και αντέχουν περισσότερο στο κρύο σε σχέση με αυτούς που έχουν μονό ή καθόλου. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και σκύλοι με παχύ τρίχωμα δεν αντέχουν τόσο όσο νομίζουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το σώμα των θηλαστικών παράγει θερμότητα μέχρι ένα σημείο, αν το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα κρύο τότε μπορεί να προκαληθεί υποθερμία.


3. Βγαίνετε συχνά έξω; Φορέστε του ρούχα για το κρύο


Αναφέρομαι σε ρουχισμό που θα προστατεύσει το σκύλο από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ρούχα όπως φουστανάκια, τιραντάκια και άλλα μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα αλλά δε προσφέρουν τη μόνωση που ψάχνουμε.  Αν ο σκύλος σας κρυώνει και πρέπει να του φορέσετε κάτι, ακόμα και ένα απλό βαμβακερό ύφασμα τυλιγμένο γύρω του μπορεί να αποδειχτεί αρκετό ή ακόμα και ένα βαμβακερό μπλουζάκι. Προσέξτε ώστε το ρούχο να μην περιορίζει τις κινήσεις του σκύλου, να μη του προκαλεί φαγούρα, να μην τον πιέζει σε συγκεκριμένα σημεία και γενικά να του είναι απόλυτα άνετο. Για όσους θέλουν και κάτι παραπάνω, υπάρχουν και πιο σέξι / σπορ επιλογές όπως αυτές:






Συνήθως αυτά τα ρούχα (και τα μποτάκια) είναι ισοθερμικά και παρέχουν πολύ καλή προστασία από το κρύο ενώ έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν στο σώμα του σκύλου απόλυτα χωρίς να ενοχλούν τις κινήσεις του. 



4. Η ηλικία παίζει ρόλο


Ένα κουτάβι ή ένας γέρικος σκύλος έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο. Αν λοιπόν έχετε έναν πολύ νεαρό η πολύ γέρικο σκύλο και έξω έχει πολύ κρύο ,καλύτερα να τον βγάλετε μόνο για να κάνει τις ανάγκες του η αν γίνεται να του μάθετε να κατουράει μέσα στο σπίτι σε συγκεκριμένο σημείο στρωμένο με εφημερίδες ή στο μπαλκόνι σε μια γωνιά. Μία καλή λύση για τέτοιους σκύλους που τα κάνουν στο μπαλκόνι είναι ένα σκυλοπορτάκι. Έτσι θα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει και να αποφασίζει από μόνος του ποια θερμοκρασία προτιμά, αλλά θα είναι και το σπίτι σας θερμό μιας και το πορτάκι κλείνει μόλις περάσει ο σκύλος με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερες απώλειες θερμότητας. Τα πορτάκια σκύλου μπορούν να μπουν σε πόρτες, σίτες, μπαλκονόπορτες, τοίχους, φτάχτες και ένα σωρό άλλα.



Στο ίντερνετ θα βρείτε διάφορα είδη και μεγέθη από πορτάκια σκύλων, φτηνά και ακριβά.

5. Όχι στο κούρεμα - ναι στο βούρτσισμα

Αυτή είναι η χειρότερη εποχή για να κουρέψετε το σκύλο σας. Η μόνη περίπτωση στην οποία θα συμφωνούσα να κουρευτεί ένας σκύλος το Χειμώνα θα ήταν λόγω προβλημάτων υγείας. Αν η αιτία για το κούρεμα έχει να κάνει με την υγεία του σκύλου (εγχείρηση, γεμάτος παράσιτα κλπ) τότε φροντίστε να τον προστατεύσετε από το κρύο με ειδικά ρούχα. 




Μη ξεχνάτε να χτενίζετε και να βρουρτσίζετε το σκύλο σας με τα αντίχτοιχα εργαλεία. Ανεξάρτητα από τη γούνα το σκύλου, σχεδόν όλοι τους χρειάζονται περιποίηση. Αντί για κούρεμα λοιπόν, αγοράστε τη βούρτσα που είναι κατάλληλη για το τρίχωμα του δικού σας σκύλου και φροντίστε να τον χτενίζετε συχνά. Αν δυσκολευτείτε, ρωτήστε τον κοντινό σας πιστοποιημένο κομμωτή σκύλων για τη  βούρτσα που πρέπει να πάρετε, τη συχνότητα ή τον τρόπο βουρτσίσματος.



6. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική


Οι σκύλοι τις κρύες μέρες καίνε περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους και για αυτό τρώνε περισσότερο. Για αυτό αν το σκυλί περνά τις περισσότερες ώρες του στην αυλή και ειδικά αν είναι ενεργητικό μπορείτε να επιλέξετε κάποια τροφή με περισσότερες πρωτεΐνες αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο. Να θυμάστε πως η απότομη αλλαγή τροφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα του σκύλου και πρέπει να γίνει σταδιακά.


 Τέλος, προσπαθείστε, όσο το επιτρέπει το πορτοφόλι σας, να αγοράζετε ποιοτικές τροφές. Γενικά, στις τροφές, ισχύει ο κανόνας πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Μία τροφή με 10 ευρώ για 10 κιλά είναι εξαιρετικά κατώτερη και ελάχιστα ποιοτική σε σχέση με μία τροφή που κοστίζει 50 ευρώ τα 10 κιλά. Επίσης, οι φτηνές τροφές έχουν, σε περιεκτικότητα, περισσότερα δημητριακά παρά κρέας, κάτι που συμβάλει στη μειωμένη αντοχή στο κρύο. 



7. Μήπως το νερό είναι παγωμένο;


Το νερό το σκύλου πρέπει να είναι μπόλικο και να ανανεώνεται συχνά ώστε να μην παγώσει, αν το μπολάκι του βρίσκεται έξω. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πλαστικό πιατάκι για αυτή τη δουλειά. Το μεταλλικό πέραν του ότι δεν παρέχει μόνωση μπορεί να τραυματίσει και το σκύλο γιατί αν έχει πολύ κρύο και το γλύψει μπορεί η γλώσσα του να κολλήσει επάνω στο μέταλλο. Αν ζείτε σε περιοχή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μπορείτε να αγοράσετε ένα θερμαινόμενο μπολ νερού. Φροντίστε να προστατεύσετε τα καλώδια, ειδικά αν ο σκύλος σας συνηθίζει να καταστρέφει αντικείμενα.


8. Για μία άνετη βόλτα


Πριν βγάλετε το σκύλο βόλτα θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσετε κάποια μικρά βήματα για να τον προστατεύσετε αποτελεσματικότερα από το κρύο: αρχικά αφήστε το σκύλο να σταθεί σε κάποιο σημείο του σπιτιού απομακρυσμένο από πηγές θερμότητας ώστε να μην εκτεθεί στο κρύο απότομα και πάθει σοκ. 

Αν έχει πολύ κρύο τότε καλύτερα να τον εκθέσετε το λιγότερο δυνατό σε αυτό και να τον βγάλετε μία σύντομη βόλτα ίσα ίσα για να πάρει μερικές μυρωδιές και να κάνει τις ανάγκες του. 
Τα περισσότερο ευαίσθητα σημεία στα σκυλιά είναι τα αυτιά και οι πατούσες και έπειτα το κεφάλι και η κοιλιά του. Αν χιονίζει η βρέχει και γυρίζετε με το σκυλί σπίτι από τη βόλτα μπορείτε να σκουπίσετε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές βοηθώντας τον έτσι να ζεσταθεί.



Όταν το έδαφος έχει καλυφθεί από χιόνι ή πάγο οι διάφορες μυρωδιές που υπάρχουν από κάτω είναι αδύνατο να μυριστούν από το σκύλο. Για αυτό καλύτερα να μην αφήσετε το σκύλο σας χωρίς λουρί σε τέτοιο καιρό (μπορεί να απομακρυνθεί ψάχνοντας μυρωδιές ή να χαθεί και να μην μπορεί να επιστρέψει γιατί δεν μπορεί να μυρίσει) και αν δείτε πως αργεί να κάνει την ανάγκη του και διαρκώς μυρίζει γύρω γύρω μπορείτε να σκάψετε ένα σημείο στο χιόνι ώστε να μπορεί να μυρίσει το έδαφος από κάτω και να ανακουφιστεί εκεί.


9. Για αυτούς που ζουν μέσα

Αν ο σκύλος μας κρυώνει εύκολα τότε τοποθετούμε το σπίτι η το κρεβάτι του κοντά σε κάποιο καλοριφέρ. Αν ο σκύλος είναι άρρωστος ή χρειάζεται ειδική φροντίδα μπορείτε, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο, να του αγοράσετε ένα θερμαινόμενο στρώμα που κάνει και μασάζ ή θερμοφόρες, απλές ή ηλεκτρικές. 
Σε περίπτωση που αυτά που θα αγοράσετε έχουν καλώδιο ρεύματος φροντίστε να το μονώσετε έτσι ώστε ο σκύλος να μην μπορεί να το δαγκώσει. Αν έχει τέτοιες συνήθειες είναι καλύτερο να αποφύγετε εξοπλισμό με καλώδιο. 
Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το σκύλο μόνο του με ηλεκτρικό εξοπλισμό, χρειάζεται πάντα επίβλεψη και φυσικά δε χρειάζεται να είναι 24 ώρες την ημέρα σε λειτουργία. 


10. Για αυτούς που ζουν έξω



Αν ο σκύλος ζει στην αυλή τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί από το κρύο. Πρέπει πάντα να υπάρχει διαθέσιμο ένα σκυλόσπιτο, κλειστό φυσικά και όχι συρμάτινο με τρύπες, που να ανταποκρίνεται και στο μέγεθός του. Τα περισσότερα σκυλόσπιτα συνήθως απέχουν από το έδαφος κάποια εκατοστά ώστε το σπιτάκι να μην κρυώσει αποκτώντας τη θερμοκρασία του εδάφους. 

Τα καλά σκυλόσπιτα είναι συνήθως ξύλινα, εξοπλισμένα με μόνωση για το κρύο, τη ζέστη, την υγρασία και είναι τα καλύτερα για σκύλους που ζουν σε αυλές. Τα φτηνά και πλαστικά σκυλόσπιτα παρέχουν ελάχιστη ασφάλεια απέναντι στα στοιχεία της φύσης, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από το τίποτα, ειδικά αν τα παραγεμίσετε με κουβέρτες ή τα καλύψετε με μόνωση της επιλογής σας (φελιζόλ, πολυουρεθάνη κλπ).





 Αναλυτικότερα, αν το σπιτάκι δεν έχει "ποδαράκια" τότε καλύτερα να το ανυψώσετε περίπου 10 εκατοστά από το έδαφος με μια ξύλινη παλέτα. Μέσα στο σπιτάκι τοποθετήστε μια κουβέρτα η, αν νομίζετε πως ο σκύλος σας θα την ξεσκίσει, βιδώστε στο πάτωμα του σπιτιού μια μαλακή μοκέτα. Μην χρησιμοποιήσετε καρφιά γιατί εκτός του ότι είναι ευκολότερο να τα τραβήξει έξω ο σκύλος, δεν θα μπορείτε να πλένετε και τη μοκέτα όποτε χρειαστεί! Αν ο σκύλος δεν κάνει τέτοιου είδους ζημιές τότε εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και αγοράστε του ένα θερμαινόμενο στρώμα. Φροντίστε το σπιτάκι να βρίσκεται σε σημείο που να μη το χτυπά ο άνεμος, η βροχή και ο ήλιος. Η οροφή του θα ήταν καλύτερο να είναι και εκείνη μονωμένη. Μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα και πορτούλες για σκυλόσπιτα που υπάρχουν στο εμπόριο που βοηθούν ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σχετικά σταθερή μέσα στο σπιτάκι και εμποδίζει τη βροχή να μπαίνει μέσα.

Αν η θερμοκρασία είναι κάτω του μηδενός και ο σκύλος βρίσκεται έξω από το σπίτι είναι πιθανό να παρουσιάσει κρυοπάγημα. Σε αυτή την περίπτωση το ερεθισμένο δέρμα έχει χρώμα κόκκινο, γκρι η ασπρίζει και μπορεί να τριφτεί και να πέσει. Αν υποψιάζεστε πως το σκυλί σας έπαθε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις καθαρίζετε καλά το σκύλο σας μετά τη βόλτα από το τυχόν χιόνι που ίσως να έχει χωθεί στα αυτιά, τις πατούσες και το τρίχωμα.


11. Ζει έξω και έχει παγωνιά; Βάλτε τον μέσα στο σπίτι.

 Ανεξάρτητα από τους λόγους που έχετε για να μην βάζετε το σκύλο στο σπίτι σας, ίσως το Χειμώνα να χρειαστεί να το κάνετε. Δεν είναι ανάγκη ο σκύλος να είναι ελεύθερος και να χρειάζεται να τον επιτηρείτε διαρκώς. Μπορείτε να τον περιορίσετε σε μία γωνιά του σπιτιού με αυτοσχέδιους φράχτες και εμπόδια. Έτσι του προσφέρετε και παρέα που του είναι πολύτιμη, ζέστη ώστε να μη κρυοπαγιάσει ενώ ο περιορισμός του σας εξασφαλίζει ότι δε θα κάνει ζημιές και δε θα ενοχλήσει.
Προσοχή: ο περιορισμός δεν είναι τιμωρία! Αν περιορίσετε το σκύλο σας φροντίστε να μπορεί να φτάσει το νερό του, το κρεββάτι του, το φαγητό του, τα παιχνίδια του και φυσικά μία γωνιά σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του. Σε καμία περίπτωση μην τον βάλετε σε περιορισμό ως "τιμωρία" για κάτι που έκανε.





Μικρές Συμβουλές για το Χειμώνα

  • Ποτέ μην αφήσετε το σκύλο μόνο του σε κλειστό αυτοκίνητο. Θα μετατραπεί σε ψυγείο και ο σκύλος σας θα παγώσει.
  • Πολλά αντιψυκτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε κρύο τέτοιο καιρό είναι τοξικά για το σκύλο και μάλιστα κάποιοι ασυνείδητοι τα χρησιμοποιούνε και για δηλητηρίαση (φόλα). Προσοχή λοιπόν, κρατάτε τα σε ασφαλές μέρος και αν υπάρξει διαρροή καθαρίστε αμέσως.
  • Αν πάτε διακοπές σε ψυχρό μέρος με το σκύλο σας, φροντίστε να πακετάρετε μαζί σας τα απαραίτητα για να μην κρυοπαγιάσει ο σκύλος σας. Κουβερτούλα, πετσέτα, τυχόν σκυλόρουχα και ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο για τη δική σας περίπτωση από αυτά που ανέφερα πιο πάνω. Αν βγάζετε το σκύλο σας μακρινές βόλτες και παίρνετε το αυτοκίνητο καλό θα ήταν να κουβαλάτε αυτά τα εργαλεία μαζί σας. Μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να χιονίζει ή να βρέχει!
  • Τις κρύες μέρες αποφύγετε τις λίμνες, ποτάμια κλπ.
  • Αν σκοπεύετε να αφήνετε το σκύλο στην αυλή κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, ξεκινήστε να τον αφήνετε στην αυλή από το Φθινόπωρο για να αναπτυχθεί το τρίχωμα του ανάλογα με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος.

Τέλος να τονίσω πως τα παραπάνω δεν ισχύουν αυτομάτως για όλα τα σκυλιά. Με τη σωστή παρατήρηση του σκύλου σας από εσάς τους ίδιους, γνώση της ράτσας και με συμβουλές του κτηνιάτρου, του εκπαιδευτή, του εκτροφέα, του κομμωτή μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι η αντοχή του σκύλου στο κρύο και να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα.