Ω ΕΛΑΤΟ, Ω ΕΛΑΤΟ, ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΟΥ ΦΥΛΛΑ

 Μπορεί τα Χριστούγεννα να αποτελούν την πιο λατρεμένη και αντυπωσιακή γιορτή του χρόνου για όλο τον κόσμο, για τον σκύλο μας όμως αποτελούν μία πολύ παράξενη παράδοση που πολλές φορές δημιουργεί ένα πανδαιμόνιο στο μυαλό τους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι απολύτως φυσιολογικό. Ελκυστικότατα χρωματιστά λαμπάκια που μάλιστα αναβοσβήνουν, μυρωδιές και νόστιμες λιχουδιές που απλώνονται σε ολόκληρο το σπίτι και ένα τεράστιο πράσινο παιχνίδι που κάνει θόρυβο αν το κουνήσεις και που εμείς οι άνθρωποι αποκαλούμε έλατο. Και όλα αυτά μπαίνουν ξαφνικά στην καθημερινή ζωή του σκύλου, μέσα σε λίγες ώρες! Είναι τόσο απότομη και μεγαλειώδης η αλλαγή που μπορεί σε κάποια σκυλιά να προκαλέσει υπερενθουσιασμό, φόβο, πανικό και πολλές άλλες αντιδράσεις ενώ άλλα σκυλιά μπορεί να δώσουν ελάχιστη σημασία. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε κάποιες συμβουλές για το πως να φροντίσετε ο σκύλος σας και εσείς να περάσετε τα Χριστούγεννα αυτά αρμονικά και χαρούμενα, χωρίς καταστροφές και δράματα.




Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση

Φανταστείτε ότι κάθεστε στον καναπέ και χαζεύετε τηλεόραση. Ξαφννικά μπαίνει μέσα στο σπίτι η οικογένειά σας και ξεκινά να στήνει καινούρια διακοσμητικά και έπιπλα μέσα στο σπίτι. Ένας από αυτούς αφήνει στο τραπέζι μία αρμάδα από εξωτικά γλυκίσματα από το Περού που δεν έχετε ξανακοδιμάσει. Ένας άλλος ξεκινά και σας αλλάζει τα φωτιστικά σε πολύχρωμους μεγάλους πολυέλαιους που αναβοσβήνουν. Σας πιάνει μια ζαλάδα, προσπαθείτε να ρωτήσετε τι στο καλό συμβαίνει αλλά οι άλλοι σας χαμογελούν , αναφωνίζουν άναρθρες κραυγές ενθουσιασμένοι και συνεχίζουν το έργο τους. Έπειτα ξεκινούν να στήνουν μία τεράστια βιβλιοθήκη 3 φορές το ύψος σας και τη διακοσμούν με εντυπωσιακά πράγματα όπως ένα τέλειο smartphone που δε ξέρατε ότι υπήρχε, αλλά μόλις το είδατε θέλετε να το μελετήσετε. Κάπως έτσι αισθάνεται ο σκύλος σας όταν βγάζετε τα χριστουγεννιάτικα!

Η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στο σκύλο, είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου. Άμεσες αντιδράσεις συνήθως είναι τα ανεβασμένα επίπεδα άγχους που εκφράζονται με υπερκινητικότητα, υπερενθουσιασμό, λαχάνιασμα, ανούσιο τρέξιμο και χοροπηδητό μέσα στο σπίτι. Αν ο σκύλος έχει κάποιου είδους προβληματική συμπεριφορά, όπως το να σας δαγκώνει στο παιχνίδι , να μασάει έπιπλα, να σημαδεύει με ούρα το σπίτι ή να ανεβαίνει στο τραπέζι, μπορεί να γίνει πολύ πολύ χειρότερη. Άλλες αντιδράσεις που παίρνουν χρόνο να εμφανιστούν οφείλονται επίσης σε ανεβασμένα επίπεδα άγχους. Μπορεί ο σκύλος σας να αρχίσει να γαυγίζει περισσότερο, να φοβάται πράγματα που δεν τον φόβιζαν πριν, να αρχίσει να κάνει την ανάγκη του σε παράξενα σημεία στο σπίτι ή άλλες ασυνήθιστες, για το σκύλο σας, συμπεριφορές. Όλα αυτά προέρχονται από την αναπάντεχη και απότομη αλλαγή που έγινε στην καθημερινότητα του σκύλου.

Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω και είναι εξαιρετικά απλός: φροντίζουμε η βασική ρουτίνα του σκύλου να μείνει ίδια και εμφανίζουμε τα χριστουγεννιάτικά μας σταδιακά.



Κρατάμε τη ρουτίνα σημαίνει πως διατηρούμε σταθερές τις ώρες που ταίζουμε το σκύλο, που παίζουμε, που βγάζουμε βόλτα , κρατάμε σταθερό το σημείο που κοιμάται, το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα μπολ του, την ίδια μας τη συμπεριφορά απέναντί του και άλλα βασικά χαρακτηριστικά της ρουτίνας του. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε μάθει στο σκύλο να κάθεται πριν του δώσουμε λιχουδιά τότε θα συνεχίσουμε έτσι χωρίς να σκεφτούμε “έλα μωρέ, Χριστούγεννα είναι, πάρε 5 λιχουδιές χωρίς να κάτσεις!”. Αν πάλι ο σκύλος σας είναι ανυπάκουος και θέλετε να τον εκπαιδεύσετε τότε καλύτερα να περιμένετε μετά τα Χριστούγεννα. Τέλος, αν υπάρχουν γεγονότα τα οποία αναστατώσουν το σκύλο και που ξέρουμε πότε θα συμβούν, σχεδιάζουμε από πριν πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Τέτοια παραδείγματα είναι τα κάλαντα, οι οικογενειακές συνευρέσεις (ειδικά αυτές με μικρά παιδιάκια), πυροτεχνήματα, δυνατή μουσική και πολλά άλλα.




Σταδιακή Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση σημαίνει πως θα στολισουμε το σπίτι μας με χριστουγεννιάτικα σε κάποιο βάθος χρόνου. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρωί φέρνοντας λίγα κουτιά στολιδιών μέσα στο σπίτι σε σχετικά αδιάφορο σημείο για το σκύλο και σίγουρα όχι στο σημείο που κοιμάται ή που τρώει. Αφήνετε τα κουτιά και συνεχίζετε την καθημερινότητά σας. Ο σκύλος σας πιθανότατα να μυρίσει και να περιεργαστεί τις κούτες και έπειτα να χάσει το ενδιαφέρον του. Λίγα λεπτά αφότου ο σκύλος χάσει το ενδιαφέρον του, ανοίξτε τα κουτιά και συνεχίστε τη ρουτίνα σας κρατώντας πάντα το ένα μάτι πάνω στο σκύλο γιατί μπορεί να μασήσει ή να παίξει με τα στολίδια. Πιθανότατα ο σκύλος σας να μυρίσει τα στολίδια και μετά από λίγο να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Περιμένετε και πάλι ένα τέταρτο, βγάζετε κάποια στολίδια και τα τοποθετείτε στα σημεία που θέλετε μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να στολίσετε ολόκληρο το σπίτι είτε σε λίγες ώρες, είτε σε λίγες μέρες. Βέβαια ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με την αντίδραση του σκύλου. Αν κάποια στιγμή δείτε το σκύλο σας ιδιαίτερα αγχωμένο τότε σημαίνει ότι προχωράτε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αν ο σκύλος σας είναι χαλαρός και με το ζόρι δίνει σημασία στα στολίδια τότε σημαίνει ότι μπορείτε να στολίσετε το σπίτι πιο γρήγορα.




Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση για τους ζημιάρηδες

Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε σκύλους και κουτάβια που λατρεύουν τις ζημιές! Θέλουν να βάζουν στο στόμα τους τα πάντα, να μασάνε τα πάντα, να παίζουν με τα πάντα και γενικώς θέλουν να κάνουν τα πάντα με τα πάντα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κανόνας είναι πολύ απλός: φροντίζουμε όλα μας τα στολίδια να βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος. Λαμπάκια και γκι μπορούν να μπουν πάνω σε ψηλά ράφια ενώ το έλατο μπορείτε να μπει σε κάποιο ύψος. Αν ο σκύλος σας το φτάνει, τότε μπορείτε να το κρεμάσετε από το ταβάνι ή, πολύ απλά, να μη χρησιμοποιήσετε έλατο! Υπάρχουν αμέτρητα Χριστουγεννιάτικα στολίδια που μπορείτε να βάλετε στις πόρτες, τους τοίχους, τα ψηλά ράφια, στα τζάμια σας χωρίς να ρισκάρετε να φαγωθούν από το σκύλο σας. Όσον αναφορά τα δώρα, τα γλυκίσματα και άλλα που συχνά τοποθετούμε κάτω από το δέντρο ή σε χαμηλά τραπεζάκια, φροντίζουμε και αυτά να βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει.





Χριστούγεννα και σκύλος: Προσοχή – Κίνδυνος!

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τι μπαίνει στο στόμα του σκύλου μας αυτή την εποχή γιατί μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην υγεία του, είτε είναι αντικείμενο είτε φαγητό. Αναλυτικότερα προσέχουμε:

  • Στολίδια, πευκοβελόνες (αληθινές ή ψεύτικες), κορδέλες, περιτυλίγματα. Μπορούν να τρυπήσουν το πεπτικό σύστημα ή να προκαλέσουν πληγές στο στόμα, είναι τοξικά, δεν μπορούν να χωνευτούν.
  • Χριστουγεννιάτικα τρόφιμα όπως σταφίδες, σοκολάτα, κέικ, βασιλόπιτα, κόκκαλα, κρέας μαριναρισμένο με μυρωδικά και μπαχαρικά, φυστίκια, αλκοόλ και πολλά άλλα είναι είτε είναι δηλητηριώδη είτε μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, πληγή στο πεπτικό σύστημα ή ακόμα και θάνατο. Ενημερωθείτε έγκαιρα για το ποια τρόφιμα είναι βλαβερά για το σκύλο σας.
  • Λαμπάκια και κεριά. Από τα πιο επικίνδυνα στολίδια, ακόμα και για εμάς. Αποφεύγουμε να τα αφήνουμε στην πρίζα ή αναμένα όταν λείπουμε ενώ, ακόμα καλύτερα, τα τοποθετούμε αρκετά μακριά από τα σημεία πρόσβασης του σκύλου. Χώρια του ότι τα θραύσματα είναι επικίνδυνα αν φαγωθούν, μπορεί ο σκύλος σας να προκαλέσει πυρκαγιά ή να πάθει ηλεκτροπληξία.
  • Ποτ πουρί, γκι, κάκτος, πρίνος, ρόδι είναι όλα φυτά επικίνδυνα για το σκύλο αν φαγωθούν.



Προτάσεις για σκυλίσια δώρα

Επειδή ο σκύλος μας δεν μπορεί να φάει τα χριστουγεννιάτικα φαγητά μας και να παίξει με τα στολίδια μας δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να απολάυσει τα Χριστούγεννα μαζί μας! Μπορούμε να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε δωράκια που είναι κατάλληλα για σκυλίσια κατανάλωση όπως:

  • σπιτικά κουλουράκια για σκύλους: μπορείτε με ελάχιστα βήματα να φτιάξετε  τα δικά σας κουλουράκια για σκύλους. Για παράδειγμα μπορείτε να αναμίξετε καλαμποκάλευρο με αυγά, βούτυρο, λίγο αλάτι, αλεσμένο κοτόπουλο ή εντόσθια κοτόπουλου ή μοσχαρίσιο κιμά και λίγο ελαιόλαδο. Οι συνταγές είναι αμέτρητες και υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο!
  • Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για σκύλους: αγοράστε στο σκύλο σας έναν άγιο βασίλη- μπάλα, ένα κόμπο με κόκκινα και πράσινα σχοινιά, ένα ελατάκι  που κάνει θόρυβο, παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε σε pet shops και σε πολυκαταστήματα με τμήμα για σκύλους.
  • Αγοράστε του εκείνο το ακριβό γεμιστό παιχνίδι για σκύλους που πθναόλογείτε πως θα λατρέψει. Μπορεί να κοστίζει παραπάνω από τα άλλα παιχνίδια του, να θυμάστε όμως ότι πολλές φορές ένα γερό, καλό παιχνίδι αξίζει όσο 10! Αν δε ξέρετε τι είναι τα γεμιστά παιχνίδια, ρίξτε μια ματιά στο διαδίκτυο.



Να θυμάστε πως τα “χριστουγεννιάτικα” δώρα για σκύλους είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, τα γιορτινά πράσινα και τα κόκκινα χρώματα ευχαριστούν εμάς τους ίδιους πολύ περισσότερο από ότι το σκύλο μας. Άλλωστε ο πιστός μας φίλος δεν έχει ιδέα για το τι είναι Χριστούγεννα. Για αυτό και αν αισθανθείτε την επιθυμία να του αγοράσετε ένα δώρο, θυμηθείτε πως δεν είναι ανάγκη να έχει χριστουγεννιάτικη μορφή ή χρώματα, εκτός αν το θέλετε εσείς.





Συνοπτικά, λοιπόν, φροντίζουμε να κρατήσουμε το σκύλο μας ήρεμο, χαρούμενο, ασφαλή και υγιή, όπως άλλωστε προσπαθούμε να κάνουμε πάντα. Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό ή αν έχετε αμφιβολίες και απορίες, θα ήταν καλό να μη βασιστείτε στο ίντερνετ και να επικοινωνήσετε με ένα θετικό εκπαιδευτή. Καλά μας Χριστούγεννα!