9 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

1.       Παρέχουμε πάντα στο σκύλο φρέσκο νερό σε σκιερό και δροσερό μέρος.

    Προσοχή στα μεταλικά μπολ και σε πολύ ζεστές μέρες. Αν το αφήσετε στον ήλιο τότε σίγουρα το νερό θα είναι καυτό για το σκύλο σας.


2.       Φροντίζουμε να παρέχουμε νερό στο σκύλο στη βόλτα, στην παραλία, στο αυτοκίνητο, στο πλοίο!  

   
    Αν ο σκύλος δε θέλει να πιει νερό αλλά παρ' όλα αυτά ζεσταίνεται έντονα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό για να δροσίσουμε τις πατούσες του, το πρόσωπό του, την κοιλιά του, το λαιμό του. Υπάρχει πληθώρα προιόντων κατασκευασμένων έτσι ώστε να είναι φορητά και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δροσίσουν τους τριχωτούς μας φίλους.

Μπουκαλάκι με νερό μαζί με πιατάκι για να μπορεί να πιεί ο σκύλος. 






Υφασμάτινο δοχείο νερού/φαγητού που διπλώνεται εύκολα και μπορεί να μεταφερθεί στην τσέπη. Πολύ πρακτικό και χρήσιμο.


Κουπάκι για νερό/φαγητό από ελαστικό υλικό που μικραίνει και μεγαλώνει και με κλιψάκι που μπαίνει εύκολα σε μπουκαλάκια νερού ή σε ρούχο/τσαντάκι. Το αγαπημένο μου να πω την αλήθεια.




3.  Παρέχουμε δροσερά μέρη στο σκύλο μας ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί και να δροσιστεί.


Αυτό σημαίνει πως αν ο σκύλος ζει σε αυλή, τότε φροντίζουμε να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μία σκιερή και δροσερή περιοχή όπου τοποθετούμε και το σπιτάκι του και τα μπολ νερού και φαγητού του.

Αν κάποιες μέρες είναι ιδιαίτερα θερμές ίσως να χρειαστεί ένας ευαίσθητος σκύλος να ζήσει για λίγο μέσα στο σπίτι σε χώρο που κλιματίζεται. Κάποιοι σκύλοι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από άλλους, όπως οι υπερήλικες, σκύλοι με αναπνευστικά προβλήματα, συγκεκριμένες ράτσες όπως τα bulldogs ή τα pugs.



4.  Αρέσει στο σκύλο σας το νερό; 

Τότε μπορείτε να του φτιάξετε μία μικρή πισίνα στο μπαλκόνι ή στην αυλή! Αποφύγετε τις συνηθισμένες φουσκωτές πισίνες για παιδιά μιας και μπορούν να χαλάσουν πανεύκολα από τα νύχια ή τα δόντια του σκύλου. Καλές πισίνες για σκύλους είναι:



Πισίνα πλαστική που δε χρειάζεται αέρα αλλά στηρίζεται χάρη στην αντίσταση του νερού. Φτηνή και καλή επιλογή, ειδικά για σκυλιά που λατρέουν να πλατσουρίζουν. 






Ατομική, πλαστική λεκάνη για μωρά, παιδιά, σκύλους. Πολύ ανθεκτική σε σχέση με τις άλλες και φθηνότερη. Οποιαδήποτε ρηχή λεκάνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πισίνα αρκεί να χωρά μέσα άνετα ο σκύλος και φυσικά να μπορεί να πατάει ώστε να μη πνιγεί.





Ανθεκτική πισίνα από πλαστικό που διπλώνεται και μπορεί να αποθηκευτεί ή να μεταφερθεί εύκολα. 


5. Αγοράστε στο σκύλο σας ένα cooling pad!

 Ένα ειδικό πανί πάνω στο οποίο μπορούν να ξαπλώνουν. Το πανί είναι φτιαγμένο από υλικό που τραβά τη θερμότητα από το σώμα του σκύλου χαμηλώνοντας  έτσι τη θερμοκρασία του.

Αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πετσέτα αρκετά μεγάλη ώστε να χωρά ο σκύλος, να τη βρέξετε και να την τοποθετήσετε σε σκιερό μέρος. Πιθανότατα ο σκύλος να ξαπλώσει πάνω της για να δροσιστεί!





6. Δώστε στο σκύλο σας παγωμένες λιχουδιές


Παγώστε, για παράδειγμα, ζωμό κοτόπουλου σε παγοκύστες νερού και δώστε τα παγάκια που θα προκύψουν στο σκύλο σας τις ζεστές μέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο σκύλος σας μασάει με μανία τα παγάκια ή προσπαθεί να καταπιεί ολόκληρο το παγάκι τότε καλύτερα να τα αποφύγετε. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και φυσικά παρακολουθείτε το σκύλο σας τις πρώτες φορές που θα του δώσετε παγάκια.

 Παγάκια με ζωμό κοτόσουπας. 


7. Χτενίζετε ή κουρέψτε το σκύλο σας


Κάποιοι σκύλοι έχουν τρίχωμα που μπορεί να κουρευτεί με ασφάλεια, όπως το τρίχωμα των Yorkies. Αν δε ξέρετε τι είδους τρίχωμα έχει ο σκύλος σας, επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο Dog Groomer για να σας συμβουλεύσει! Το κούρεμα της τρίχας μπορεί να ανακουφίσει ένα σκύλο που ζεσταίνεται το Καλοκαίρι. Άλλοι σκύλοι έχουν τέτοιο τρίχωμα που δεν μπορεί να κουρευτεί, όπως ο Γερμανικός Ποιμενικός, και σίγουρα χρειάζονται χτένισμα ώστε το τρίχωμα να αναπνεύσει, να αεριστεί και να ρίξει τις περιττές τρίχες.

Αποφύγετε να ξυρίσετε μόνοι σας το σκύλο!  Ένας Dog Groomer αφήνει τόσο τρίχωμα όσο χρειάζεται το Καλοκαίρι μιας και, αν ο σκύλος ξυριστεί πάρα πολύ τότε είναι πολύ πιο εύκολο για το δέρμα του να πάθει έγκαυμα από τον ήλιο.


8. Δεν αφήνουμε μόνο του το σκύλο στο αυτοκίνητο, ιδίως το Καλοκαίρι


Το αυτοκίνητο το Χειμώνα γίνεται ψυγείο και το Καλοκαίρι φούρνος και μπορεί να αναπτύξει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, επικίνδυνες ακόμα και για εμάς. Ακόμα και αν αφήσετε το σκύλο σας μέσα με ανοιχτά τα παράθυρα, υπάρχει κίνδυνος να πάθει υπερθέρμανση, ακόμα και αν το αυτοκίνητο βρίσκεται υπό σκιά. 

Απαγορεύονται τα τρέιλερ σκύλων που βρίσκονται έξω από την καμπίνα του αυτοκινήτου! Ακόμα και αν είναι ξύλινα με αρκετές τρύπες για αερισμό, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο υπερθέρμανσης σε θερμές μέρες. Φροντίζουμε ο σκύλος να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο με ανοιχτό κλιματισμό αν ταξιδεύουμε μαζί και έχει πάρα πολύ ζέστη. Μη ξεχνάτε ότι οι σκύλοι δεν ιδρώνουν και δε δροσίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς, για αυτό και το άνοιγμα των παραθύρων όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές αν και βοηθά μπορεί να μην είναι αρκετό. 




 9. Κανόνες για τη βόλτα


  • Δε βγαίνουμε βόλτα όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά και προτιμάμε τα πρωινά, τα απογεύματα ή τα βράδια. 
  •  Διαλέγουμε μέρη και διαδρομές όπου υπάρχει  σκιά.
  •  Αν ο σκύλος είναι υπερδραστήριος καλό θα είναι να τον έχουμε με λουρί μιας και μπορεί να κουραστεί αρκετά και να υπερθερμανθεί χωρίς να το καταλάβει.  
  • Αποφεύγουμε να περπατήσουμε σε επιφάνειες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ζεστές όπως η άσφαλτος, το πάτωμα ενός πλοίου, μεταλλικές σχάρες ή ακόμα και το πεζοδρόμιο αν βρίσκεται υπό τον ήλιο. Για να δούμε πόσο ζεστή είναι η επιφάνεια μπορούμε να τοποθετήσουμε το πίσω μέρος της παλάμης μας πάνω της και να το κρατήσουμε εκεί για τουλάχιστο 7 δευτερόλεπτα. Αν είναι πολύ ζεστή για εμάς, τότε σίγουρα είναι πολύ ζεστή για τις πατούσες του σκύλου μας!
  •  Το καλύτερο έδαφος για καλοκαιρινές βόλτες είναι το γρασίδι. Αν, όμως, ζείτε σε πολύ κεντρικό σημείο και το γρασίδι είναι σπάνιο, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά μποτάκια για σκύλους από ένα pet shop ώστε να προστατεύσετε τις πατούσες του από το ζεστό πεζοδρόμιο και την άσφαλτο.
  • Τις πολύ ζεστές μέρες μένουμε μέσα ή προτιμάμε προορισμούς που έχουν κάποια πηγή, λιμνούλα ή ποταμάκι όπου ο σκύλος μπορεί να δροσιστεί! 
  • Μπορείτε να βάλετε αντηλιακό στη μύτη του σκύλου σας για να την προστατέψετε από τον έντονο ήλιο.  Αν ο σκύλος είναι ξυρισμένος τότε πρέπει να αλείψετε με αντηλιακό την ξυρισμένη περιοχή.
  • Ο σκύλος ζεσταίνεται πολύ και δυσκολεύεται στις βόλτες; Φροντίστε να ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές και αγοράστε ένα cooling vest για σκύλους.