ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ; ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ;

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αποφασίζουν πως η εκπαίδευση του σκύλου τους δεν είναι απαραίτητη και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν όσα προβλήματα παρουσιάσει ο σκύλος τους οι ίδιοι χωρίς τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Αυτό έχει, συνήθως, σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πολλά προβλήματα αργότερα μέχρι που ο ιδιοκτήτης βρεθεί σε αδιέξοδο και αποφασίσει να ακολουθήσει τις συμβουλές ενός εκπαιδευτή.

Ο σκύλος όμως, που είναι λάτρης της ρουτίνας και της συνήθειας, έχει μεγαλώσει και όσα έχει μάθει και συνηθίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν εδραιωθεί μέσα του και μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να διορθωθεί η ανεπιθύμητη συμπεριφορά του ενώ είναι πιθανό να μη διορθωθεί πλήρως.






Η έννοια "εκπαίδευση" είναι αρκετά παρεξηγημένη και πολλοί την ερμηνεύουν ως "εκμάθηση εντολών" ή "εκμάθηση τρικς". Η εκπαίδευση ενός σκύλου όμως είναι τόσο κρίσημη όσο η διπαιδαγώγιση ενός παιδιού! Δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά την εκμάθηση εντολών. Με την εκπαίδευση μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ίδιο το χαρακτήρα του σκύλου, τις συμπεριφορές που μας αρέσει να κάνει, να εξαλείψουμε αυτές που δεν μας αρέσει να κάνει, να μάθουμε να ακούμε και να παρατηρούμε το σκύλο μας, να μάθουμε να μιλάμε μαζί του και να συνεννοούμαστε άριστα! Με την εκπαίδευση του εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στο οποίο θα είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, χαρούμενος και πιστός στον ιδιοκτήτη του και δε συγκεντρωνόμαστε αποκλειστικά στην εκμάθηση εντολών. Με την εκπαίδευση δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί αγάπης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σκύλο και άνθρωπο!

'Ένας σκύλος επιβιώνει δημιουργώντας διαρκώς συσχετίσεις με το μυαλό του. Είτε ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί είτε όχι, ο σκύλος του εκπαιδεύεται από μόνος του ανα πάσα στιγμή! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψυγείο. Στα περισσότερα σπίτια με σκύλους μόλις ανοίγει το ψυγείο ο σκύλος παρατά οτιδήποτε κάνει εκείνη τη στιγμή και τρέχει στο ψυγείο. Έχει συσχετίσει στο μυαλό του πως όποτε ανοίγει το ψυγείο κάτι λαχταριστό βγαίνει από εκεί μέσα και μάλιστα πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του προσφέρει ένα κομμάτι. Ο σκύλος, λοιπόν, έχει εκπαιδευτεί να τρέχει στο ψυγείο κάθε φορά που το ακούει να ανοίγει! Το ίδιο συμβαίνει όταν ο σκύλος ακούει το κουδούνι της πόρτας και γαυγίζει ή τρέχει αμέσως στην πόρτα. Έχει μάθει πως όποτε χτυπά το κουδούνι η πόρτα ανοίγει και κάποιο άτομο πρόκειται να μπει στο χώρο του. Επόμενο είναι να γαυγίσει είτε για να προειδοποιήσει τον επισκέπτη είτε επειδή ανυπομονεί να τον χαιρετήσει είτε για διάφορους άλλους λόγους που ο εκπαιδευτής μπορεί να εντοπίσει σε κάθε περίπτωση. Ο σκύλος, λοιπόν, είτε το θέλουμε είτε όχι, εκπαιδεύεται διαρκώς!

Έχοντας υπόψην όλα τα παραπάνω τότε ναι, πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή που έχει μετατρέψει την εκπαίδευση σκύλων σε επάγγελμα ή, ακόμα καλύτερα, σε τέχνη και μπορεί να σας κατατοπίσει άμεσα σε θέματα που σας είναι άγνωστα. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο μόνοι σας αλλά εφόσον έχετε συμβουλευτεί ένα θετικό εκπαιδευτή που ειδικεύεται στον τομέα αυτό και κάνετε τις πρώτες προσπάθειες μαζί του. Μάλιστα η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινά πριν καν έρθει στο σπίτι μιας και ο εκπαιδευτής μπορεί να σας συμβουλεύσει στο ποια ράτσα να επιλέξετε, πως να διαμορφώσετε το χρόνο και το χώρο σας ώστε ο σκύλος να μεταβεί από το παλιό του σπίτι στο νέο όσο πιο ομαλά γίνεται.

Μη διστάζετε, λοιπόν, να ζητήσετε τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή. Σϊγουρα θα σας κατατοπίσει, θα λύσει όλες σας τις απορίες και θα σας δείξει πως να έχετε ένα σκύλο πιστό, χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και χωρίς προβλήματα στο σπίτι ή έξω από αυτό! Έμας θετικός εκπαιδευτής, μάλιστα, θα εκπαιδεύσει και εσάς τους ίδιους με την έννοια του ότι θα σας δείξει πως να ακούτε και πως να επικοινωνείτε με το σκύλο σας.

Όσο για την ηλικία, ένας σκύλος εκπαιδεύεται τη στιγμή που έρχεται σπίτι σας, ακόμα και αν είναι κουτάβι. Μάλιστα η εκπαίδευσή του όταν είναι κουτάβι είναι εξαιρετικά κρίσιμη μιας και βρίσκεται στην ηλικία που μαθαίνει τα πάντα για τον κόσμο γύρω του, δημιουργεί συσχετισμούς απίστευτα γρήγορα και απορροφά τη γνώση σα σφουγγάρι! Ο χαρακτήρας του, οι αντιδράσεις του και ο συναισθηματισμός του διαμορφώνονται από όλα αυτά τα ερεθίσματα και μένουν μαζί του όταν ενηλικιωθεί.