ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΟΥΡΟΥΝ ΣΕ "ΛΑΘΟΣ ΣΗΜΕΙΑ" ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ;

Η τουαλέτα είναι ίσως από τις πιο παρεξηγημένες συμπεριφορές ενός σκύλου. Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες καταλήγουν στη σωματική ή τη λεκτική βία και έπειτα αναζητούν τη βοήθεια εκπαιδευτή επειδή ο σκύλος τους δεν έχει μάθει ακόμα να κατουρά στο σωστό σημείο. Γιατί, λοιπόν, κατουρά παντού και πως μπορεί να σταματήσει αυτό;







Γιατί κάνει την ανάγκη του σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι;

Συνήθως το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν νέοι ιδιοκτήτες που μόλις έχουν αποκτήσει κουτάβι. Τα κουτάβια έχουν πολύ μικρή κύστη και είναι απόλυτα φυσιολογικό για αυτά να ανακουφίζονται οπουδήποτε μέσα στο σπίτι όταν αισθανθούν την ανάγκη να το κάνουν! Άλλωστε το ακριβό μας χαλί στα δικά τους μάτια αποτελεί ένα μαλακό, άριστο απορροφητικό υλικό που φαντάζει ιδανικό για τουαλέτα. Δε θα πρέπει, λοιπόν, να εκνευριζόμαστε με το σκύλο μας και να αναρωτιόμαστε γιατί κατουρά παντού μέσα στο σπίτι όταν ο ίδιος ακολουθεί μία πλήρως φυσιολογική συμπεριφορά.

Πρέπει να τον μαλώνω όταν τα κάνει σε λάθος σημείο;

Όχι, ειδικά στην περίπτωση της τουαλέτας η τιμωρία μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη από πριν. Τα σκυλιά έχουν απλούστερο εγκέφαλο από το δικό μας και δε μπορούν να κάνουν πολύπλοκες σκέψεις. Ας υποθέσουμε πως γυρίζετε σπίτι και αντικρύζετε ένα κίτρινο λεκέ πάνω στο λευκό μάρμαρο της τραπεζαρίας. Αμέσως εκνευρίζεστε, φωνάζετε το σκύλο σας και μόλις αυτός έρχεται τον μαλώνετε για τη ζημιά που έκανε. Ο σκύλος, όμως, δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο για τον οποίο τον μαλώνετε. Αυτό που καταλαβαίνει ο ίδιος είναι πως τον μαλώνετε επειδή ήρθε κοντά σας μόλις τον καλέσατε και στο μέλλον, πλέον, θα διστάζει να έρχεται όποτε τον καλείτε! Άλλο συχνό παράδειγμα είναι να πιάσετε το σκύλο σας στα πράσα και να τον μαλώσετε. Για παράδειγμα, συλλαμβάνετε το σκύλο σας τη στιγμή που κατουρά στο χαλάκι της κουζίνας. Αμέσως τρέχετε κοντά του, του δίνετε μία στον ποπό και του λέτε να μη το ξανακάνει. Τι καταλαβαίνει όμως ο σκύλος από τα παραπάνω; Καταλαβαίνει πως γενικά το να κατουρά μέσα στο σπίτι σας απαγορεύεται! Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, ο σκύλος να αρχίσει να κατουρά όταν λείπετε από το σπίτι ή να κατουρά σε σημεία "κρυψώνες" όπως κάτω από τον καναπέ. Αυτό δεν το κάνει για να σας εκδικηθεί αλλά επειδή είναι φοβισμένος, πιστεύει πως το κατούρημα στο σπίτι σας απαγορεύεται και προσπαθεί να κρυφτεί από τις φωνές και τα μαλώματά σας!

Πως διδάσκουμε σε ένα σκύλο που πρέπει να τα κάνει;

Πολύ απλά! Εφοδιαζόμαστε με υπομονή και λιχουδιές! Από εδώ και πέρα όποτε ο σκύλος κατουρά στο σημείο που θέλουμε θα παίρνει τις πιο λαχταριστές λιχουδιές, χάδια και παιχνίδια που επιθυμεί. Δηλαδή κάθε φορά που θα πηγαίνει στο σωστό μέρος θα γίνεται κανονικό πάρτι. Σιγά σιγά ο σκύλος θα καταλάβει πόσο τέλειο είναι να ανακουφίζεται σε εκείνο το σημείο και θα πηγαίνει εκεί μέχρι επιτέλους να του γίνει συνήθεια και να πηγαίνει αποκλειστικά σε εκείνο το σημείο χωρίς να χρειάζεται να τον επιβραβεύουμε κάθε φορά. Σίγουρα θα υπάρχουν ατυχήματα και είναι πολύ πιθανό να τον πιάσετε στα πράσα να κατουρά στο λάθος σημείο αλλά να θυμάστε πως δεν πρέπει να εκνευρίζεστε! Αν έχει κατουρήσει σε λάθος σημείο μη του δώσετε σημασία, απλώς καθαρίστε καλά και στεγνώστε το σημείο εκείνο με ειδικό σκεύασμα (παράδειγμα ένα καλό λευκό ξύδι ή προιόντα από pet shop) ώστε να απομακρύνετε τη μυρωδιά. Αν τον συλλάβετε να κατουρά σε λάθος σημείο τότε ήρεμα οδηγήστε τον στο μέρος όπου επιθυμείτε να ουρεί.
Αν ο σκύλος είναι κουτάβι θα ήταν καλό να τον περιορίσετε σε ένα μικρό χώρο, στη "φωλιά" του, όπου θα υπάρχει μέρος για το κρεββάτι του, το φαγητό του, τα παιχνίδια του ώστε να μπορείτε να το παρακαλολουθείτε και να ελέγχετε την τουαλέτα του αποτελεσματικότερα. Η "φωλιά" μπορεί να είναι ένα μικρό δωμάτιο ή ένα σημείο στο σαλόνι που θα περιφράξετε με ειδική περίφραξη για κατοικίδια που μπορείτε να βρείτε σε pet shops ή με μία δική σας εφέυρεση, ασφαλή αλλά αποτελεσματική. Μετά από κάθε γεύμα, κάθε έντονη δραστηριότητα και μετά από έναν ύπνο μπορείτε να οδηγήσετε το κουτάβι στο σημείο που θέλετε να ουρεί. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί ώστε το κουτάβι να περιοριστεί στην περιοχή που θέλετε να ουρήσει και να μην απομακρυνθεί. Περιμένετε περίπου 5-10 λεπτά. Αν δε τα κάνει, επιστρέψτε το στη φωλιά του και δοκιμάστε ξανά μετά από 15 λεπτά. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία μέχρι να τα κάνει. Μόλις τα κάνει, δώστε του λαχταριστές λιχουδιές και παίξτε μαζί του! Σε λίγες μέρες το κουτάβι θα πηγαίνει από μόνο του στο σημείο που θέλετε και θα ουρεί!
Μη ξεχνάτε να παρακολουθείτε το σκύλο σας κάθε φορά που είναι έτοιμος να ουρήσει. Θα μάθετε μέσα σε λίγες μέρες να καταλαβαίνετε από τη συμπεριφορά του πότε είναι έτοιμος να τα κάνει και θα μπορείτε να προλαβαίνετε τυχόν ατυχήματα. Για παράδειγμα ένας σκύλος που θέλει να ουρήσει μπορεί να μυρίζει το πάτωμα κάνοντας κύκλους ή να κλαψουρίζει και να πηγαινοέρχεται ανήσυχος .
Να θυμάστε πως στην εκπαίδευση τουαλέτας, όπως και στην εκπαίδευση κάθε συμπεριφοράς, απαιτείται υπομονή και ηρεμία. Δε χρειάζεται να εκνευρίζεστε, ο σκύλος σας θα σας ανταμοίψει για την ευγένεια και υπομονή σας και με το παραπάνω!

Δοκίμασα τα πάντα αλλά ο σκύλος συνεχίζει να κατουρά παντού!

Αν ο σκύλος συνεχίσει να ουρεί σε λάθος σημεία τότε προτείνεται η βοήθεια από ένα θετικό εκπαιδευτή μιας και το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε λάθος τακτική είτε σε κάποιο άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σκύλος. Πολλοί σκύλοι κατουρούν όταν είναι αγχωμένοι, φοβισμένοι, υπερενθουσιασμένοι, όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, όταν πανικοβάλονται, όταν θέλουν να μαρκάρουν την περιοχή τους.