ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ;


Κάποιοι λένε πως οι σκύλοι δεν μπορούν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει στην οθόνη της τηλεόρασης – είναι, άραγε, αλήθεια αυτό;
Τι συμβαίνει με τις μοντέρνες τηλεοράσεις – μήπως η μεγαλύτερη ανάλυση και η νέα τεχνολογία καθιστούν εφικτό το να μπορεί να δει τηλεόραση ο Φίντο;
«Πιθανότατα βλέπουν τη μοντέρνα τηλεόραση όπως βλέπουν τον κόσμο γενικά», λέει ο Ernst Otto Ropstad, καθηγητής στη Νορβηγική Σχολή Κτηνιατρικών Επιστημών. Ο Ropstad ειδικεύεται στην όραση των ζώων.


Ο καθηγητής πιστεύει πως με τις καινούριες τηλεοράσεις ο σκύλος μπορεί να δει το βίντεο που αναπαράγεται, περίπου όπως μπορούμε και εμείς. Ένα βίντεο αποτελείται από εικόνες που εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η ταχύτητα στις μοντέρνες τηλεοράσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τις παλιές, για αυτό και πλέον ο σκύλος μπορεί να δει καθαρά το βίντεο και όχι αποσπασματικές εικόνες όπως παλιότερα.
Το κάθε ζώο έχει, όμως, διαφορετική όραση. Κάποια ζώα μπορεί να μην είναι ικανά να παρακολουθήσουν ένα βίντεο ακόμα και σε μοντέρνα τηλεόραση, γιατί ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί την ταχύτητα των εικόνων που περνάνε στην οθόνη.Για παράδειγμα τα πουλιά χρειάζονται τουλάχιστο 100 εικόνες ανα δευτερόλεπτο για να μπορέσουν να δουν ένα βίντεο. Για αυτό και είναι καλύτερο, για κάποιον που έχει πουλιά στο σπίτι του, να μη βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή να μην έχουν οπτική επαφή με μία τηλεόραση που δεν έχει τόσο μεγάλη ταχύτητα εικόνων. Διαφορετικά, το πουλί θα βλέπει φωτεινές εικόνες να διαδέχονται ταχύτατα η μία την άλλη, σχεδόν όπως βλέπουμε εμείς έντονα φώτα να αναβοσβήνουν πολύ γρήγορα στα clubs τη νύχτα. Αυτό αποτελεί βασανιστήριο για το ζώο!


Από την άλλη ο άνθρωπος για να καταφέρει να δει ένα βίντεο πρέπει να αποτελείται από 16-20 εικόνες ανα δευτερόλεπτο. Αν οι εικόνες ανα δευτερόλεπτο είναι λιγότερες τότε παύουμε να βλέπουμε βίντεο και καταλήγουμε να βλέπουμε μία σειρά εικόνων να διαδέχονται η μία την άλλη με μεγάλη ταχύτητα. Ο σκύλος από την άλλη πλευρά μπορεί να δει βίντεο τα οποία αποτελούνται από 70 εικόνες το δευτερόλεπτο και πάνω. Αυτή την ταχύτητα μπορούν να την πετύχουν οι σημερινές τηλεοράσεις. 










Σκεφτείτε ότι παλιότερα ο σκύλος έβλεπε τον ιδιοκτήτη του να κάθεται σε μία πολυθρόνα και να παρακολουθεί για ώρες μία αλληλουχία από εικόνες! Σήμερα, όμως, μπορούν οι δυο τους να παρακολουθήσουν ένα βίντεο χωρίς πρόβλημα. Αυτό το γεγονός το έχουν ήδη εκμεταλλευτεί στην Αμερική, όπου κάποιοι τηλεοπτικοί παραγωγοί δημιούργησαν κανάλια αποκλειστικά για σκύλους!
Παρόλα αυτά, ο σκύλος δεν μπορεί να δει ακριβώς αυτό που βλέπουμε εμείς στην τηλεόραση καθώς υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες εκτός από την ταχύτητα των εικόνων σε ένα βίντεο.
«Οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, όχι όμως τα ίδια χρώματα που βλέπουμε εμείς», λέει ο Ropstad. «Για παράδειγμα, αυτό που εμείς βλέπουμε κόκκινο, ο σκύλος το βλέπει κιτρινωπό ή λευκό».  Αυτό οφείλεται σε διαφορετικούς αισθητήρες που υπάρχουν στα μάτια ανθρώπων και σκύλων. Οι αισθητήρες στο ανθρώπινο μάτι μας επιτρέπουν να βλέπουμε καθαρά τα χρώματα όπως επίσης και περισσότερες λεπτομέρειες, με «μεγαλύτερη ανάλυση» αν θέλετε.

Αριστερά βλέπουμε την εικόνα όπως μπορεί να τη δει ένας άνθρωπος, στα δεξιά όπως τη βλέπει ένας σκύλος.


Φυσικά τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για το βίντεο που παίζει στην τηλεόραση αλλά και για την πραγματική ζωή. Ο σκύλος θα δει ένα πουλί να πετά στον ουρανό στην απογευματινή σας βόλτα με τον ίδιο τρόπο που θα δει ένα πουλί να πετά στον ουρανό στην τηλεόρασή σας. Για αυτό και κάποιοι σκύλοι αντιδρούν όταν εμφανίζεται στην τηλεόραση ένας λύκος ή ένας σκύλος – για εμάς βρίσκεται στην τηλεόραση, για το σκύλο μας όμως βρίσκεται στη μέση του σαλονιού μας! Ο σκύλος, λοιπόν, μπορεί να δει τηλεόραση αλλά δεν μπορεί να διαχωρίσει τόσο καλά όσο εμείς την πραγματικότητα από το ψέμα, τουλάχιστο όχι την πρώτη φορά που θα έρθει σε επαφή με την οθόνη.

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε βίντεο με διαφορετική ταχύτητα ανανέωσης (refresh rate), αρκεί να ρίξει μία ματιά σε αυτό το βίντεο . Βλέπουμε ότι όσο μειώνεται η ταχύτητα, τόσο περισσότερο «σπάει» η ομαλότητα του βίντεο και καταλήγουμε να βλέπουμε ακίνητες εικόνες τη μία μετά την άλλη.





Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο από αυτά που προβάλλονται σε κανάλι αποκλειστικά για σκύλους και κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε την αντίδραση μερικών σκύλων (και μίας γάτας)  όταν βλέπουν το κανάλι αυτό.




Ελεύθερη μετάφραση: Τατιάνα Αγγελίδου