Ο ΛΥΚΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΚΥΛΑΚΙ: ΠΟΤΕ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ


Όλοι οι σκύλοι, από το μικρό πομεράνιαν μέχρι το μεγαλειώδες Θιβετιανό Μαστίφ, προέρχονται από ένα κοινό πρόγονο: το λύκο. Παρ’ όλο που οι σκύλοι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο πλάι του ανθρώπου, μόλις το 2005 ξεκίνησαν οι ερευνητές να αναλύουν το γενετικό υλικό τους ώστε να συμπεράνουν την ακριβή τους προέλευση. Από τότε μέχρι σήμερα οι μελέτες που έχουν γίνει είναι πολλές και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι επιστήμονες αλλάζουν μέρα με τη μέρα ρίχνοντας όλο και περισσότερο φως στο παρελθόν του σκύλου.


Ο παροιμιώδης καλύτερος φίλος του ανθρώπου ήταν πιθανότατα ένας γκρι λύκος που ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο πριν από 33.000 χρόνια, κάπου στη Νοτιοανατολική Ασία. Έτσι ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του ζώου που σήμερα γνωρίζουμε ως σκύλο.



Περίπου 15.000 χρόνια πριν, μία μικρή ομάδα εξημερωμένων σκύλων ξεκίνησε ένα ταξίδι από τη Νοτιοανατολική Ασία προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο Canis Lupus Familiaris, ο σκύλος δηλαδή, έφτασε στην Ευρώπη πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Όταν οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν και οι άνθρωποι ξεκίνησαν να σπέρνουν χωράφια και να δημιουργούν χωριά με χτισμένα τοίχοι περιμετρικά τους, ο σκύλος βρισκόταν ήδη εκεί για να τους βοηθήσει να κρατήσουν σκοπιά, να βοσκήσουν τα κοπάδια τους, να κυνηγήσει μαζί τους.

Επιστήμονες από την Κίνα, τον Καναδά, τη Φιλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα Cell Research τη μελέτη τους όπου σύγκριναν τα γονιδιώματα ή τη γενετική κληρονομιά 58 κυνοειδών. Συγκεκριμένα στην έρευνα συμμετείχαν 12 γκρι λύκοι, 12 αυτόχθονες σκύλοι από την ύπαιθρο της βόρειας Κίνας, 11 από τη Νοτιοανατολική Ασία, 4 σκύλοι από χωριό στη Νιγηρία και 19 σκύλοι επιλεκτικής εκτροφής από την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική που συμπεριλάμβαναν το Λαγωνικό του Αφγανιστάν, το Σιβηρικό Χάσκι, Το Θιβετιανό Μαστίφ, το Τσιουάουα και το Γερμανικό Ποιμενικό.

Η έρευνα απέδειξε πως οι αυτόχθονες σκύλοι της Κίνας έχουν τους κοντινότερους δεσμούς με τους προγόνους τους, τους λύκους, ενώ έχουν μεγάλη γενετική ποικιλότητα, κάτι που αποδεικνύει πως ο πρώτος σκύλος γεννήθηκε στην περιοχή εκείνη. Αντιθέτως, οι μοντέρνες Ευρωπαϊκές ράτσες έχουν μικρότερη γενετική ποικιλότητα, γεγονός που υποδεικνύει πως προήλθαν από σκύλους που μετανάστευσαν από την Κίνα στην Ευρώπη και όχι απευθείας από λύκους. Οι σκύλοι από το χωριό της Νιγηρίας είχαν ακόμα πιο περιορισμένη γενετική ποικιλότητα, επομένως προήλθαν από μία ομάδα σκύλων που από Ευρώπη μετανάστευσαν στην Αφρική.


Το πραγματικό μπέρδεμα όμως ξεκινά εδώ: κάποιες από τις πληροφορίες που διάβασαν οι επιστήμονες στο γενετικό υλικό των σκύλων υποδεικνύουν πως κάποιοι σκύλοι από την Ευρώπη μετανάστευσαν πίσω στην Κίνα και διασταυρώθηκαν με τους σκύλους που υπήρχαν ήδη εκεί.




Με λίγα λόγια ένας λύκος κάπου στη Νοτιοανατολική Ασία πρώτος πλησίασε τον άνθρωπο, εξημερώθηκε και εξελίχθηκε σε σκύλο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τους σκύλους «πρώτης γενιάς». Αργότερα μία ομάδα από αυτούς τους πρώτους σκύλους μετανάστευσε στην Ευρώπη όπου διασταυρώθηκαν και δημιούργησαν τη «δεύτερη γενιά» σκύλων. Αυτή η δεύτερη γενιά μετανάστευσε στην Αφρική όπου δημιούργησαν την «τρίτη γενιά». Ταυτόχρονα κάποιοι σκύλοι δεύτερης γενιάς από την Ευρώπη μετανάστευσαν πίσω στη Νοτιοανατολική Ασία όπου διασταυρώθηκαν με σκύλους πρώτης γενιάς. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας μπερδέψει, σκεφτείτε πως οι πρώτοι σκύλοι συνέχισαν να διασταυρώνονται με λύκους για κάποιο διάστημα. Πιθανότατα κάποιοι επέλεξαν να ζήσουν στα δάση με τα άγρια ξαδέρφια τους, τους λύκους, ενώ κάποιοι ζούσαν με τους ανθρώπους. Όταν ο άνθρωπος έπαψε να περιφέρεται πάνω στη Γη και άρχισε να δημιουργεί τους πρώτους μόνιμους οικισμούς και πολιτισμούς, τότε ο σκύλος εδραίωσε τη θέση του δίπλα στον άνθρωπο και συνέχισε με τεράστια επιτυχία το ταξίδι του.

«Ο εξημερωμένος σκύλος αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο όμορφα γενετικά γλυπτά, πλασμένο από τη φύση και τον άνθρωπο», γράφουν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους.

Παρ'όλες τις έρευνες που έχουνε γίνει, η αναλυτική καταγωγή του σκύλου δεν μας είναι εξ'ολοκλήρου γνωστή. Επειδή, όμως, ο σκύλος αποτελεί το επιτυχέστερο ζώο συντροφιάς στον πλανήτη, όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται με σκοπό να ανακαλύψουν την καταγωγή του. Ίσως σε λίγες μέρες, μήνες ή χρόνια να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευσή του σκύλου.

Παρ'όλες τις έρευνες που έχουνε γίνει, η αναλυτική καταγωγή του σκύλου δεν μας είναι εξ'ολοκλήρου γνωστή. Επειδή, όμως, ο σκύλος αποτελεί το επιτυχέστερο ζώο συντροφιάς στον πλανήτη, όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται με σκοπό να ανακαλύψουν την καταγωγή του. Ίσως σε λίγες μέρες, μήνες ή χρόνια να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευσή του σκύλου.



Δείτε ολόκληρη την έρευνα στα Αγγλικά εδώ.
Μετάφραση: Τατιάνα Αγγελίδου