ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ


Στο εξωτερικό, και πλέον και στην Ελλάδα, είναι παράνομο να μη μαζεύει κανείς τα περιττώματα του σκύλου του. Πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες αντιδρούν έντονα σε αυτό και αρνούνται να μαζέψουν τα περιττώματα των σκύλων τους, ίσως επειδή εδώ και χρόνια όσοι έχουν σκυλιά αντιμετωπίζονται διαρκώς με ύβρη και κοροϊδία από τον υπόλοιπο κόσμο και δε θέλουν να συμβιβαστούν με κάποιους κανόνες.



Όμως, όσοι από εμάς έχουμε σκυλιά, πρέπει να φερόμαστε και σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες τους. Πρέπει, λοιπόν, να μαζεύουμε τα κόπρανά τους από κάτω; Φυσικά και πρέπει. Γιατί ,όμως, είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε μία τέτοια αηδιαστική διαδικασία; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πρέπει ένας ιδιοκτήτης να μαζεύει τα κόπρανα του σκύλου του αλλά και πως να το κάνετε και εσείς!



1)ΥΓΙΕΙΝΗ:

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Τα κόπρανα ενός σκύλου περιέχουν εκατομμύρια μικρόβια και βακτήρια όπως άλλωστε και του ανθρώπου. Δεν έχει πάντα σημασία αν ο σκύλος είναι υγιέστατος και εμβολιασμένος μιας και τα κόπρανα μπορεί να τραβήξουν μύγες και βακτήρια από το εξωτερικό περιβάλλον τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν μόλυνση. 

  •  Σκεφτείτε σε τι κίνδυνο μπαίνει ένα παιδάκι που κυλιέται, τρέχει, πέφτει, παίζει στο ίδιο πάρκο που υπάρχουν περιττώματα, πόσο μάλλον ένα πολύ μικρό παιδάκι που βάζει στο στόμα του ό,τι καινούριο βρει. Μπορεί να εμφανίσει ασθένειες όπως σαλμονέλα ή, μη χειρότερα, εχινόκοκκο.
  • Όσο επιρρεπής σε ασθένειες μπορεί να είναι ένας πολύ νεαρός άνθρωπος, τόσο μπορεί να είναι και ένας πολύ νεαρός σκύλος. Τα κουτάβια, που λατρεύουν να κυλιούνται, να βάζουν στο στόμα τους τα πάντα, να μυρίζουν και να πέφτουν παίζοντας, εκτίθεται επίσης σε μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν κάποια επικίνδυνη ασθένεια. 

Τα κουτάβια, όπως και τα μικρά παιδιά, βάζουν τα πάντα στο στόμα τους!
  • Σε κίνδυνο μπαίνει επίσης και η περιοχή όταν τα περιττώματα του σκύλου καταλήξουν μετά από βροχή κάτω από το έδαφος σε υπόγεια ρεύματα νερού, λίμνες και κατ'επέκταση στο ποτήρι μας.
  • Τα ποντίκια και οι μύγες, αφού πρώτα επισκεφτούν τα περιττώματα του σκύλου, έρχονται στο σπίτι, στη δουλειά, στα μαγαζιά.
  • Όλα τα υπόλοιπα σκυλιά, γάτες και γενικά ζώα της περιοχής μπορούν να κολλήσουν σοβαρές ασθένειες από τα περιττώματα ενός σκύλου. Πολλά ζώα μάλιστα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων σκύλων, τρώνε τα περιττώματα άλλων ζώων αν τους φανούν γευστικά αυξάνοντας την επιινδυνότητα να αρρωστήσουν.
  • Ακόμα και εσείς και ο σκύλος σας μπαίνετε σε κίνδυνο όταν πατάτε πάνω σε περιττώματα η λερώνετε τα λουριά, παντελόνια κλπ χωρίς καν να το καταλάβετε και έπειτα γυρίζετε σπίτι με τα μικρόβια που συλλέξατε εν αγνεία σας.


Ίσως να σκεφτείτε ότι ούτως ή άλλως αυτοί οι κίνδυνοι παραμονεύουν όποτε ένα αδέσποτο ζώο αφοδεύσει έξω, ή όποτε μία άλλη επικίνδυνη ουσία βρίσκεται στο έδαφος. Σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, όμως, δε πρέπει να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Έτσι θα μάθουν και άλλοι από το παράδειγμά μας. Όσο για τα αδέσποτα, σπάνια διαλέγουν να αφοδεύσουν πάνω σε κεντρικά πεζοδρόμια και πολυσύχναστα πάρκα όπως οι ιδιόκτητοι σκύλοι που, ειδικά αν ζουν στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, δεν έχουν άλλη επιλογή.



2) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ:

Τα περιττώματα είναι καλά για τα φυτά όταν προέρχονται από φυτοφάγα ζώα, όπως η αγελάδα. Τα περιττώματα ενός σκύλου είναι γεμάτα πρωτείνες και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στα φυτά μιας και είναι τοξικά για αυτά. 

Το κίτρινο, ξεραμένο γρασίδι προκλήθηκε από σκύλο που κάνει την ανάγκη του στο σημείο αυτό 


Αναφέρομαι, πάντα, στα κόπρανα σκύλων που υπάρχουν σε κοινόχρηστους χώρους όπως πάρκα και πλατείες. Υπάρχει η επιλογή, βέβαια, για δημιουργία κάδων κομποστοποίησης όπου τα κόπρανα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε λίπασμα, αλλά κάτι τέτοιο εφαρμόζεται σε αυλές με πολλά ζώα ή σε καταφύγεια ζώων. Στην Ελλάδα θα δει κανείς κάδους κομποστοποίησης σε κοινόχρηστο χώρο. Ακόμα και στις περιοχές όπου υπάρχουν όμως, θα πρέπει και πάλι ο ιδιοκτήτης να μαζέψει τα κόπρανα από το σημείο που τα άφησε ο σκύλος του και να τα πετάξει στον ειδικό κάδο κομποστοποίησης.



Τον κάδο κόμποστ μπορείτε να τον φτιάξετε στην αυλή σας!





3) ΑΣΧΗΜΗ ΜΥΡΩΔΙΑ:

Νομίζω η μεγάλη ανάλυση εδώ είναι περιττή. Υπάρχουν μικρά παρκάκια που μυρίζουν απαίσια μιας και τα επισκέπτονται πολλά σκυλιά αλλά ελάχιστοι ιδιοκτήτες μαζεύουν τα κόπρανά τους. Είναι απαράδεκτο ως ιδιοκτήτες να υποβάλουμε τους συνανθρώπους μας σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης.





4) ΔΙΑΣΤΡΈΒΛΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ:

Όπως εμείς, ως ιδιοκτήτες σκύλων, πρέπει να έχουμε την ελευθερία να πηγαίνουμε βόλτα τους σκύλους μας σε κοινόχρηστους χώρους έτσι πρέπει να έχουν την ελευθερία και οι συμπολίτες μας να μπορούν να επισκεφθούν κοινόχρηστους χώρους χωρίς να αναγκάζονται να πατάνε τα περιττώματα των σκύλων μας.

Όταν ένας άνθρωπος, ειδικά ένα παιδάκι που ακόμα σχηματίζει την άποψη του για τον κόσμο με την βοήθεια των γονιών του, έρχεται αντιμέτωπος με μια άσχημη κατάσταση όπως αυτή των περιττωμάτων τότε σαφώς και θα σχηματίσει άσχημη εντύπωση για τους υπαίτιους και θα θυμώνει, όσο περνά ο καιρός, ευκολότερα μαζί τους.





5) ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ:

α μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του" γράφει η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες σκύλων ενώ υπάρχει πρόστιμο για όσους δε το κάνουν.





ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΖΈΨΩ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ;



Πρέπει πάντα να έχουμε κάποια συγκεκριμένα εργαλεία όποτε βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας. Τα εργαλεία αυτά ποικίλουν και διαφέρουν από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη. Εγώ προσωπικά αρκούμαι στο να κουβαλώ πάντα στη βόλτα 1-2 σακουλάκια για κόπρανα γιατί μετά από χρόοοονια εξάσκηση καταφέρνω κάθε φορά και τα μαζεύω χωρίς να λερώνομαι. Άλλοι, ειδικά όσοι ξεκινάν τώρα να μαζεύουν τα κόπρανα, έχουν σακουλάκι, γάντια και υγρά μαντηλάκια για τυχόν ατυχήματα. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά προιόντα αφιερωμένα στη συλλογή περιτωμάτων σκύλων όπως σπρέι το οποίο το ψεκάζει κανείς στα κόπρανα και αυτά σκληραίνουν αρκετά ώστε να μπορούν να μαζευτούν άνετα χωρίς να απλώνονται στο έδαφος. Επίσης κυκλοφορούν σακουλάκια σκουρόχρωμα, για να μη φαίνονται τα κόπρανα, με τις αντίστοιχες θηκούλες τους που προσαρμόζονται στο κολάρο ή το λουρί του σκύλου. Υπάρχουν ακόμα και προιόντα όπως pooper scoopers που υπόσχονται πως μπορούν να μαζέψουν τα κόπρανα χωρίς να χρειαστεί ο ιδιοκτήτης να τα ακουμπήσει καν, αλλά είναι περισσότερο χρήσιμο για ιδιοκτήτες που έχουν αυλή.


Pooper Scooper!





Κατα τη δική μου γνώμη, έξτρα εργαλεία και προιόντα είναι περιττά μιας και είναι δύσκολο να κουβαλάμε ολόκληρη την προίκα μας στη βόλτα αλλά και περιττό μιας και την ίδια δουλειά (ή και καλύτερη) μπορούμε να κάνουμε με πολύ λιγότερα αντικείμενα για πολύ μικρότερο κόστος. Κάποια από τα εργαλεία που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μάλιστα, μπορεί να είναι και άβολα για τον ίδιο το σκύλο μας όπως το παρακάτω... πράγμα:





Μακρυά, ούτε καν


Τα βασικά εργαλεία για το μάζεμα κοπράνων είναι:


Σακουλάκια: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο σακουλάκι θέλετε εσείς, εφόσον σας κάνει τη δουλειά. Προσωπικά προτιμώ να αγοράζω σακουλάκια που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτή τη δουλειά. Είναι σκουρόχρωμα, έρχονται σε θήκη με κλιψάκι που μπορεί να μπει στο κολλάρο του σκύλου ή όπου αλλού βολεύει και το κυριότερο: συνήθως είναι βιοδιασπώμενα. Συνήθως μπορείτε να βρείτε τέτοια σε pet shops.




Γάντια μιας χρήσης: είναι πολύ φτηνά και τα βρίσκουμε στα φαρμακεία, σε σούπερμάρκετ κλπ. Εγώ συνήθως αγοράζω 1 κουτί με 100 μέσα για 5 ευρώ. Πλέον τα χρησιμοποιώ σπάνια, αλλά αν εσείς θεωρείτε πως χρειάζεστε έξτρα προστασία είναι μια πολύ καλή λύση. 



Μαντηλάκια: Αυτό το έχω περισσότερο για "ατυχήματα". Μου χρησιμεύει περισσότερο όποτε το λουρί ή η πατούσα του σκύλου μου ακουμπήσει πάνω σε περιττώματα και χρειαστεί να τα καθαρίσω. Προσωπικά προτιμώ να αγοράζω τέτοια μαντηλάκια σε ατομικές συσκευασίες, έτσι πάντα μπορώ να ουβαλάω μαζί μου ένα σε περίπτωση ατυχήματος.





Στην πράξη: Ανοίγετε το σακουλάκι, βάζετε το χέρι σας μέσα και το χρησιμοποιείται σαν γάντι. Με το "γάντι" σας μαζεύετε τα κόπρανα και με το άλλο σας χέρι γυρίζετε το σακουλάκι μέσα-έξω, εγκλωβίζετε τα κόπρανα μέσα και το πετάτε στον κοντινότερο κάδο σκουπιδιών ή στον ειδικό κάδο για κόπρανα (αααααν υπάρχει στην περιοχή).




Περισσότερες πληροφορίες:

  • Προσπαθείστε να είστε συνεπείς στο καθάρισμα των περιττωμάτων του σκύλου ειδικά το καλοκαίρι που κυκλοφορεί πολύ περισσότερος κόσμος έξω.
  • Αν ο σκύλος σας έχει έντονη διάρροια τότε μην προσπαθήσετε να τα μαζέψετε. Και χάλια θα γίνετε και δουλειά δε θα γίνει. Αν η διάρροια επιμείνει μην πείτε "α, θα περάσει" μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Πηγαίνετε το σκύλο στον κτηνίατρο.
  • Αν κάποιο άτομο θεωρεί τόσο δύσκολη και αηδιαστική την παραπάνω διαδικασία τότε δυστυχώς καλύτερα να μην αποκτήσει σκύλο εκτός αν είναι έτοιμο να κάνει κάποιες θυσίες για χάρη του.


Κάποιος ίσως να θεωρήσει αυτά που γράφω υπερβολές και να σκεφτεί: 

"Αν τα περιττώματα των σκύλων και γενικά των σαρκοφάγων ζώων ήταν τόσο άσχημα για εμάς και το περιβάλλον πως γίνεται τόσα χρόνια να μην έχει επηρεαστεί κάτι δραματικά από αυτό; Ο σκύλος δηλαδή που ζει στη φύση του τι κάνει;"

Δεν υπάρχει σκύλος που να ζει στη φύση του, εκτός αν μιλάμε για τα αγριόσκυλα της Αφρικής και παρόμοιες φυλές. Οι αμέτρητες φυλές σκύλων που κυκλοφορούν σήμερα δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και οι περισσότερες από αυτές δεν θα ήταν ικανές να ζήσουν μόνες τους στη φύση. Ο σκύλος πλέον ζει με τον άνθρωπο, αυτός είναι η φύση του, τον χρειάζεται. Τα δε αγριόσκυλα, αλλά και άλλα άγρια σαρκοφάγα, δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα σε πόλεις αλλά απλώνονται σε τεράστιες εκτάσεις και για αυτό τα κόπρανά τους δεν αποτελούν κίνδυνο αλλά, απεναντίας, οφελούν το περιβάλλον.

 Σε μία πόλη κατοικημένη από ανθρώπους γεμάτη από ιδιόκτητα και αμέτρητα αδέσποτα σκυλιά όμως τα κόπρανα αποτελούν απειλή, όχι μόνο επειδή μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία, αλλά και επειδή η αδιαφορία μας να τα καθαρίσουμε δείχνει πόσο ανεύθυνοι είμαστε και πόσο λίγο σεβασμό τρέφουμε για τους άλλους.

Μη παρασυρθείτε  από τη συνηθισμένη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας και πείτε "Καλα τα περιττώματα του σκύλου μας πείραξαν τώρα; Δε κοιτάν να συμμαζέψουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα;". Για κάθε ένα πρόβλημα υπάρχει, δυστυχώς, αυτή η απάντηση. Αν απαντούσαμε όλοι μας με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα προβλήματα τότε πως θα διορθωθεί έστω και ένα από αυτά;