Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΩ

Λίγοι ιδιοκτήτες μπορούν να βρίσκονται διαρκώς με το κουτάβι τους σε καθημερινή βάση. Από την άλλη το κουτάβι λατρεύει την παρέα. Όταν μείνει μόνο του είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να γαυγίζει, να κλαίει και να καταστρέφει ό, τι βρει μπροστά του. Πως αντιμετωπίζει κανείς το άγχος αποχωρισμού;







Όπως πάντα, η εκπαίδευση πρέπει να γίνει ομαλά, ξεκινώντας με την απομόνωση του κουταβιού σε ένα δωμάτιο για μερικά λεπτά. Το κουτάβι αρχικά θα αρχίσει να κλαίει και να γαυγίζει αλλά είναι μία συμπεριφορά η οποία θα ξεπεραστεί. Θα μάθει πως δε χρειάζεται να αγχώνεται μιας και ο ιδιοκτήτης του πάντα θα γυρίζει πίσω σε αυτό! Τα λίγα λεπτά εγκλεισμού στο δωμάτιο σιγά σιγά μπορούν να αυξηθούν σε μία ώρα και έτσι το κουτάβι μαθαίνει να περιμένει στο σπίτι ακόμα και ώρες μέχρι να επιστρέψει ο ιδιοκτήτης του.

Το να μένει μόνο του ένα κουτάβι είναι αρνητική εμπειρία για το ίδιο. Για αυτό και πρέπει να φροντίσουμε να την κάνουμε περισσότερο ευχάριστη. Μπορούμε να του αφήσουμε ανοιχτό ένα ραδιόφωνο με μουσική ή ομιλίες ώστε να αισθάνεται κοντά σε ανθρώπους, μπορούμε επίσης να του αφήσουμε ειδικά παιχνίδια που γεμίζουν με λιχουδιές, πάνινα κοκαλάκια και διάφορα άλλα παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να περάσει την ώρα του ευχάριστα.

Αν ένα κουτάβι καταστρέψει το σπίτι ενώ ο ιδιοκτήτης λείπει ή αν κατουρήσει μέσα σε αυτό, δε θα πρέπει να το μαλώσουμε. Για άλλη μια φορά το κουτάβι κάνει αυτό που θεωρεί φυσιολογικό και το γεγονός πως δε μασά τα παιχνίδια του και κατουρά στο λάθος, για εμάς, σημείο είναι δικό μας σφάλμα το οποίο πρέπει να διορθώσουμε. Ακόμα και αν το κουτάβι γενικά έχει μάθει να μασά μόνο τα δικά του παιχνίδια και έχει μάθει που να κάνει την ανάγκη του, αν δε μάθει πως δε χρειάζεται να ανησυχεί όταν μένει μόνο του τότε είναι επόμενο να πανικοβάλεται και να ουρεί ή να μασά τα πάντα από το μεγάλο του άγχος.

Όπως όλα τα προβλήματα στις συμπεριφορές των σκύλων έτσι και το άγχος αποχωρισμού γίνεται εντονότερο όσο το αγνοούμε ενώ κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή. Το άγχος που αισθάνεται ο σκύλος μπορεί να γίνει μεγάλο μετά από κάποιο διάστημα που μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του!