Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, η μυρωδιά των ανθρώπων που γνωρίζει ένας σκύλος προκαλεί έντονα, θετικά συναισθήματα, πιο έντονα ακόμα και από αυτά που προκαλούνται από τη μυρωδιά των σκύλων που γνωρίζει.




Ο επικεφαλής της έρευνας  Γκρέγκορι Μπερνς, από το Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα Αμερικής, είπε:



 " Όταν οι άνθρωποι μυρίσουν το άρωμα ή την κολώνια κάποιοι που αγαπάνε τότε βιώνουν μία άμεση , συναισθηματική αντίδραση η οποία δεν είναι απαραίτητα συνειδητή. Το πείραμά μας μπορεί να δείξει την ίδια διαδικασία να συμβαίνει και στον εγκέφαλο του σκύλο. Αλλά μιας και οι σκύλοι βασίζονται στην οσμή πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους, οι συναισθηματικές τους αντιδράσεις πιθανότατα να είναι πολύ πιο έντονες από αυτές που έχουμε εμείς."



Το πείραμα που διεξάχθηκε, το πρώτο του είδους του, περιλάμβανε 12 σκύλους διαφορετικής ράτσας. Για κάθε σκύλο υπήρχε ένας άνθρωπος που δε γνώριζε, ένας άνθρωπος που ζούσε στο σπίτι του, ένας σκύλος που δε γνώριζε και ένας σκύλος που υπήρχε στο σπίτι του. Οι ερευνητές χορηγούσαν δείγματα μυρωδιάς στους 12 σκύλους χωρίς όμως να τους φέρνουν επαφή με το άτομο ή τον σκύλο από τον οποίο προερχόταν η μυρωδιά. Έπειτα έβλεπαν μέσω σκάνερ την αντίδραση που είχε ο κάθε σκύλος στον εγκέφαλό του.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο σκύλος είχε έντονη, θετική συναισθηματική αντίδραση όταν μύρισε ένα γνωστό του άνθρωπο ενώ ακολουθούσε, σε ένταση, η συναισθηματική αντίδραση του σκύλου όταν μύριζε το δείγμα από γνωστό του σκύλο.

Ο Δρ. Γκρέγκορι Μπερνς πρόσθεσε:

"Το πείραμά μας έδειξε πως ακόμα και όταν δε βρισκόμαστε κοντά στο σκύλος μας, εκείνος μπορει να σχηματίσει μία εικόνα δική μας στο μυαλό του. Οι σκύλοι στην έρευνα όχι μόνο αναγνώρισαν τη μυρωδιά του ανθρώπου τους και την ξεχώρισαν από τις άλλες, αλλά είχαν θετική αντίδραση σε αυτή"