ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ & ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ

Στην εκπαίδευση σκύλων δεν είναι απαραίτητο, ή σωστό, να ακολουθείται ένα μοναδικό μοντέλο εκπαίδευσης. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και έχει τη δική του προσωπικότητα, τρόπο σκέψης και αντοχή, ακριβώς όπως και ο κάθε ιδιοκτήτης. Για αυτό και κάθε μάθημα εκπαίδευσης πρέπει να ανταποκρίνεται σε εσάς και στο σκύλο σας συγκεκριμένα. 

Τα μαθήματα εκπαίδευσης γίνονται στο δικό σας χώρο, ή μάλλον στο χώρο που ζει ο σκύλος, ενώ εσείς οι ίδιοι είναι απαραίτητο να συμμετέχετε ενεργά στην εκπαίδευση του σκύλου σας για ένα άριστο αποτέλεσμα. Εγώ σας προσφέρω τη γνώση, τα εργαλεία και την καθοδήγηση σε κάθε μάθημα εκπαίδευσης ώστε σταδιακά να γίνεται εσείς ο εκπαιδευτής του σκύλου σας.

Ο τρόπος που εκπαιδεύω είναι με ωριαία μαθήματα εκπαίδευσης. Σκεφτείτε το σαν ιδιαίτερο μάθημα, μόνο που είναι ευχάριστο γιατι περιλαμβάνει σκυλιά! Ο αριθμός των μαθημάτων που θα χρειαστούν για κάθε περίπτωση ποικίλει, μιας και πρόκειται για εξατομικευμένη εκπαίδευση. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός δεν είναι άπειρος. Ο σκοπός των μαθημάτων μας είναι να γίνεται εσείς εκπαιδευτής του σκύλου σας για την υπόλοιπη ζωή του χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει πάντα κάποιος ειδικός παρόν.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Παρακάτω αναλύω κάποιες από τις ποικίλες υπηρεσίες εκπαίδευσης που προσφέρω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει κανείς να διαλέξει μόνο μία. Όπως ανέφερα, το κάθε σκυλοσπιτικό είναι διαφορετικό και δουλειά μου είναι να προσαρμόζομαι στις ανάγκες του καθενός. Μπορεί, λοιπόν, στη δική σας περίπτωση η λύση να περιλαμβάνει ένα μίγμα από τις υπήρεσίες βλέπετε παρακάτω ή να μην αναφέρεται καν. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα έχετε με το σκύλο σας, ακόμα και αν δεν αναγράφεται παρακάτω.



ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΝΕΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Με βάση τον τρόπο ζωή σας, το χαρακτήρα σας, το χώρο που ζείτε, τις συνήθειές σας, την οικογενειακή σας κατάσταση και πολλά άλλα κριτήρια, σας προτείνω ποιος σκύλος θα ήταν ιδανικός για εσάς , τι να προσέξετε στην επιλογή του, πως να διαμορφώσετε το σπίτι σας πριν καν από τον ερχομό του και γενικές συμβουλές για την πορεία του από εκεί και μετά, όπως ανάλυση των χρονικών περιόδων της ζωής του κα τι προσοχή απαιτεί η καθε μια.

ΠΡΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ

Η εκπαίδευση των κουταβιών και των ιδιοκτητών τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Πολλοί πιστεύουν πως τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν από μία ηλικία και πάνω, για παράδειγμα από 6 μηνών ή από 9 μηνών και πάνω. Κάτι τέτοιο αποτελεί μύθος και μπορεί να δημιουργήσει τραγικές ελλείψεις στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Ένα κουτάβι εκπαιδεύεται πολύ γρήγορα από τη στιγμή που φτάνει σπίτι, ακόμα και από μόνο του αν εμείς δε το καθοδηγήσουμε. Η πιο σημαντική περίοδος της ζωής τους, η κοινωνικοποίηση, συμβαίνει πριν κλεισουν τους 6 μήνες. Για αυτό και η προεκπαίδευση κουταβιών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και δε θα πρέπει να παραβλέπεται. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανεξάρτητα από την ηλικία του κουταβιού.  Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς! 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πιο σημαντικός σταθμός στην πορεία της ζωής ενός σκύλου είναι η ηλικία κοινωνικοποίησης. Η χρονική περίοδος αυτή αλλάζει ελαφρώς από σκύλο σε σκύλο, αναλόγως τη ράτσα, το μέγεθος κ.α. και ξεκινά, περίπου, στους 3 μήνες ζωής του κουταβιού. Ένα κουτάβι ρουφά τις γνώσεις γύρω του σα σφουγγάρι. Βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία στην οποία θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του, οι συμπεριφορές του, οι συνήθειές του και πολλές από τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες που θα αποκτήσει θα το ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της ζωής του.  Με τη βοήθειά μου θα φροντίσουμε ώστε το κουτάβι σας να μεγαλώσει σωστά μέσα από θετικές εμπειρίες με άλλους ανθρώπους, ζώα, αντικείμενα, θορύβους και καταστάσεις ώστε να μετατραπεί αργότερα σε έναν ενήλικα με αυτοπεποίθηση, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα να αναπτύξει φοβίες, επιθετικότητα ή άλλες ανησυχητικές συμπεριφορές. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση της κοινωνικοποίησης, η πρόληψη και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος με θετικές εμπειρίες για το κουτάβι έχουν ζωτική σημασία. Δεν αρκεί μία απλή βόλτα ώστε "να γνωρίσει τον κόσμο", μπορεί σε μία τέτοια μοιραία βόλτα να τρομάξει από κάτι χωρίς καν να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης. Μην επιχειρήσετε να κοινωνικοποιήσετε ένα κουτάβι χωρίς έναν ειδικό ή, τουλάχιστο, χωρίς εκτενέστατη έρευνα μιας και μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία.  



ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (CRATE TRAINING)

Το λεγόμενο "crate training" είναι γενικά ο περισσότερος αποδεκτός τρόπος εκπαίδευσης ενός κουταβιού στο σπίτι. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές μαθαίνουμε στο κουτάβι σε ποια σημεία να κάνει την ανάγκη του, μαθαίνουμε να προλαμβάνουμε ή ακόμα και να προγραμματίζουμε τις ώρες στις οποίες τα κάνει, προλαμβάνουμε ή αντιμετωπίζουμε ζημιές και καταστροφές που μπορεί να κάνει το κουτάβι στο σπίτι, του μαθαίνουμε να αισθάνεται άνετα περιορισμένο σε ένα χώρο με ή χωρίς την παρουσία μας και πολλά ακόμα. 

_______________________________



Στην προεκπαίδευση κουταβιού ουσιαστικά πλάθουμε τον μελλοντικό μας σκύλο. Θέλουμε να του μάθουμε να κατουρά στη βόλτα; Τώρα είναι η ιδανικότερη στιγμή να του το μάθουμε. Θέλουμε στο μέλλον όταν θα πηγαίνουμε σε παραλίες και σε εκδρομές να παίρνουμε και το σκύλο μαζί μας και να αισθάνεται άνετα; Είναι κάτι που πρέπει να το φροντίσουμε από τώρα. 
 Θέλουμε να είναι φιλικός με φιλάθλους του Πανσερραικού; Πρέπει να το φροντίσουμε από τώρα.  Δημιουργούμε και για το σκύλο και για τον άνθρωπο συμπεριφορές από τώρα που θα γίνουν συνήθειες για μία ζωή.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ

Σκύλος και ιδιοκτήτης εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί και επικοινωνούν σε άριστο επίπεδο. Ο σκύλος μαθαίνει βασικές εντολές και συμπεριφορές ενώ ο ιδιοκτήτης μαθαίνει πως και πότε να τις χρησιμοποιεί. Η εκπαίδευση βασικών εντολών μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου το να έρχεται όποτε καλείται, να περπατά χαλαρά δίπλα στον ιδιοκτήτη του στη βόλτα,να εκτελεί εντολές όπως το κάτσε, ξάπλα, μείνε και όλα αυτά σε διάφορα περιβάλλοντα, χωρίς να πιέζουμε το σκύλο, παρατηρώντας πάντα πόσο άνετος αισθάνεται και πως εμείς διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Μέσα από αυτή την εκπαίδευση ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταλαβαίνει και να να επικοινωνεί καλύτερα με το σκύλο του, να προλαμβάνει προβληματικές συμπεριφορές, να περνά ευχάριστα μαζί του χωρίς άγχος ή απογοήτευση ενώ ο ίδιος ο σκύλος μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπό του, να είναι ήρεμος και με χαρά να ακολουθεί τις εντολές που του δίνει. Γνωρίζοντας άριστα έστω και μία βασική εντολή, σκύλος και ιδιοκτήτης μπορούν να περνούν πολύ πιο ευχάριστα και να ανεβάσουν το επίπεδο της σχέσης τους.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Δάγκωμα, τουαλέτα, γρύλισμα και γαύγισμα, φοβία προς άλλους ανθρώπους, ζώα ή αντικείμενα, επιθετικότητα, πολύ έντονο παιχνίδι, καταστροφές μέσα στο σπίτι, άγχος αποχωρισμού (γαύγισμα, κλάμα, γενική ανησυχία όταν λύπετε από το σπίτι), πήδημα πάνω σε ανθρώπους και στο τραπέζι, όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα είναι συμπεριφορές που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μαζί θα εξετάσουμε το ιστορικό του σκύλου, τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε και αυτές στις οποίες ζει, τις συνήθειές σας και πολλά άλλα ώστε να κατανοήσω και να σας εξηγήσω για ποιο λόγο παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, γιατί πρέπει, γιατί επιθυμείτε ή με ποιο τρόπο θα την αλλάξουμε και το κυριότερο, πως να καταλήξουμε σε μία υγιή και ισορροπημένη σχέση με το σκύλο.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ

Όπως ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να εκπαιδεύσεις και να καθοδηγήσεις ένα κουτάβι και τον άνθρωπό του, έτσι δεν είναι και ποτέ πολύ εργά για να κάνεις το ίδιο και με έναν μεγαλύτερο σκύλο. Επειδή ο σκύλος σας ξεπέρασε κάποια ηλικία, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να εκπαιδευτεί. Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλάζοντας τα κριτήρια του τρόπου εκπαίδευσης. Φυσικά κάποια πράγματα μαθαίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες, όπως η κοινωνικοποίηση που ισχύει μόνο για κουτάβια ή η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ισχύει για ενήλικους σκύλους και που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε υπερήλικους, οπότε απαγορεύεται. Παρ' όλα αυτά, ο σκύλος, όπως και ο άνθρωπος, όπως και πολλά άλλα πλάσματα του πλανήτη δε σταματάνε να μαθαίνουν όσο ζούνε, έστω κι αν όταν μεγαλώσουν μαθαίνουν πιο αργά λόγω έλειψης των δεξιοτήτων που είχαν κάποτε.